Vincent

Vincent

De geanimeerde speelfilm ‘Vincent’ vertelt het indringende levensverhaal van Vincent van Gogh. Voor het eerst wordt dit bekende verhaal verbeeld in een lange animatiefilm. De film is gebaseerd op het gelauwerde stripboek van Barbara Stok wiens eigenzinnige stijl de basis vormt voor de grafische stijl.

‘Vincent’ neemt ons mee in de beleveniswereld van Vincent van Gogh. We volgen zijn ontwikkeling en de dramatische gebeurtenissen voor een groot deel door zijn ogen en leven mee in de wereld die hij ervaart.
In de film draait het om Vincents strijd om iets van zijn leven te maken en de moeite die hem dat kost. Zijn inzet is hoog: hij is voortdurend op zoek naar verbinding, naar symbiose bijna: met zijn broer Theo, maar ook met andere schilders, met werk, met kunst, met de natuur. Maar zijn gedreven en veeleisende karakter maakt dat deze verbindingen telkens onder spanning komen te staan en regelmatig zelfs verbreken, dat zijn relaties met anderen vaak geen stand houden. Zijn broer Theo is toegankelijk en charismatisch en maakt juist makkelijk contact met anderen. Hij beklimt de maatschappelijke ladder van succes en hoe meer Theo slaagt: via werk, een vrouw, een gezin, des te wanhopiger zoekt Vincent naar een substituut voor dit alles, via zijn intensieve observaties en via zijn obsessieve schilderen. In deze zoektocht blijft hij financieel afhankelijk van zijn broer, waarmee zijn gevoel van maatschappelijk falen nog eens versterkt wordt. De diepe verbondenheid van de broers, hun verschillen en overeenkomsten, hun conflicten en hun soms moeizame maar onvoorwaardelijke liefde, vormen de spil van dit verhaal.

Naar een graphic novel van Barbara Stok

Credits

Schrijvers: Robert Alberdingk Thijm en Fabie Hulsebos
Naar een graphic novel van Barbara Stok